ADSENSE MELAYU   Making Money With Adsense

Teknik Memasukkan Iklan Adsense ke Dalam Ruang Post

Untuk memasukkan iklan adsense ini ke dalam ruangan blog post, kita perlu melakukan sedikit pengubahsuaian kod (pengubahsuaian yang kita lakukan tidak melanggar TOS Google kerana ia dilakukan untuk membolehkan kod ini dibaca oleh sistem. Jika ia tidak dilakukan, iklan adsense kita tidak akan keluar). Kod yang akan ditukar adalah seperti berikut:

Bagi melakukan pengubahsuaian ini secara automatik, anda boleh pergi ke blog ini.

Pada ruang seperti dalam gambar di atas, “paste”kan kod adsense tadi dan tekan butang “Convert Ad”. Hasil yang akan anda perolehi adalah seperti ini:

Kemudian, jangan lupa untuk “Copy” kod yang telah ditukar tersebut.

Langkah 9

Sekarang, log in ke akaun Blogger.com anda. Pilih blog adsense anda pada bahagian dashboard dan kemudian pilih “Layout”. Seterusnya, pilih “Edit HTML” dan tandakan kotak “Expand Widget Templates”.

Langkah 10

Cari perkataan seperti di bawah ini di dalam template anda:

Oleh kerana kita ingin meletakkan kod adsense di bahagian bawah tajuk, bahagian yang saya tuliskan dengan Adsense Code adalah bahagian di mana kita perlu “Paste” kan kod adsense kita. Ia nanti akan kelihatan seperti ini:

Perhatikan bahawa saya juga menambahkan kod berwarna ungu pada sebelum dan selepas kod adsense tersebut.

( PERHATIAN !!! - PEMBETULAN DI ATAS 'float:left;' bukan ’float:left;’ ) Tanda perlu tepat.
Jika tidak, anda akan mengalami masalah begini...Ianya bertujuan untuk memasukkan iklan adsense kita ke dalam blog post itu sendiri. Jika anda mengabaikan kod ungu tersebut, iklan adsense anda akan keluar di antara tajuk post dan isi kandungan post dan bukannya seperti apa yang anda dapat lihat pada ketika ini.

Sumber Artikel Link

Blog Contoh

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home